Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - 8 Μαρτίου - Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – 8 Μαρτίου – Ότι δεν γνωρίζατε.

Oι γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν μία μέρα κάθε χρόνο αφιερωμένη σε αυτές. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο. Φυσικά καμία γυναίκα δε χρειάζεται κάποια προγραμματισμένη γιορτή για να γιορτάσει, γιατί η κάθε μία είναι τόσο μοναδικά υπέροχη που πρέπει να γιορτάζει κάθε μέρα.

Ωστόσο είναι ωραίο να υπάρχει μία μέρα εκτίμησης της σκληρής προσπάθειας προηγούμενων γενεών στον αγώνα για ισότητα των φύλων. Και αυτό ακριβώς τιμάται την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Αν και οι αγώνες δεν έχουν φτάσει ακόμα στο τέλος τους, οι γυναίκες έχουν κάνει τεράστια πρόοδο από την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το 1908. Όλα ξεκίνησαν όταν 15.000 εκπληκτικές γυναίκες παρέλασαν εκείνο το έτος στους δρόμους της Νέας Υόρκης απαιτώντας μειωμένο ωράριο, καλύτερο μισθό και το δικαίωμα ψήφου.

Αν επιστρέψουμε στο σήμερα μπορούμε να δούμε ότι οι γυναίκες όχι μόνο ψηφίζουν αλλά εκλέγονται σε υψηλές θέσεις. Μπορεί να πήρε έναν αιώνα για να επιτευχθεί αλλά οι αλλαγές δε συμβαίνουν από τη μία μέρα στην άλλη. Και ποιος ξέρει πως θα ήταν οι συνθήκες ζωής των γυναικών αν δεν υπήρχαν εκείνες οι 15.000 γυναίκες;

Ας μάθουμε λοιπόν κάποια επιπλέον πράγματα για την 8η του Μάρτη. Την ημέρα που γιορτάζουν οι γυναίκες.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – 8 Μαρτίου – Ότι δεν γνωρίζατε.

1Δεν εορταζόταν πάντα στις 8 Μαρτίου. Τα πρώτα πέντε χρόνια εορταζόταν στις 28 Φεβρουαρίου. Αλλά τα έτη 1913-1914 οι Ρωσίδες γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου. Από τότε η γιορτή μεταφέρθηκε μόνιμα στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνου.

2Η σημασία της ημέρας εξελίχθηκε και άλλαξε. Ξεκίνησε σαν μία μαζική διαμαρτυρία των γυναικών που επιδίωκαν καλύτερες εργασιακές συνθήκες, καλύτερους μισθούς και το δικαίωμα ψήφου. Αλλά από τότε η γιορτή εξελίχθηκε σε ημέρα ενημέρωσης για την πρόοδο της γυναίκας στην πορεία για ισότητα των δύο φύλων και σε ημέρα ευαισθητοποίησης για τα παγκόσμια θέματα που αφορούν γυναίκες.

3Είναι επίσημη εορτή σε περισσότερες από 25 χώρες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η Ελλάδα, η Κίνα, το Βιετνάμ, η Ουγκάντα, το Αφγανιστάν, η Κούβα και η Ρωσία.

4Μπορεί να ξεκίνησε σαν ημέρα αλλά πλέον εορτάζεται όλο το Μάρτιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αφιερώνουν πλέον όλο το μήνα Μάρτιο για να γιορτάσουν τη γυναίκα. Φυσικά και αξίζουν ένα ολόκληρο μήνα! Υπάρχει κάποια αντίρρηση;

5Η Google αγαπάει της γυναίκες. Σιγουρευτείτε ότι θα τσεκάρετε την google κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Όλο και κάποιο θεματικό σχεδιάκι θα σας περιμένει.